השגה על צו הריסה עונשית שהוּצא לדירת מגורים בדיר סאמת, ליד חברון: הצו מתייחס לדירה אחת מתוך שתיים בקומה האמצעית בבית, אך לא מפרט לאיזו מהשתיים; החשוד בפיגוע התגורר בכלל בדירה בקומת הקרקע
הדפסה
שיתוף
ביום 31.12.2015 הגיש המוקד להגנת הפרט
השגה על צו הריסה עונשית, שהוּצא לבית משפחתו של החשוד בביצוע פיגוע ביום 19.11.2015 בגוש עציון.
הצו, אשר נמסר למשפחה יום קודם לכן, מתייחס לאחת משתי הדירות בקומתו האמצעית של בניין תלת-קומתי, בכפר דיר סאמת בנפת חברון. הבניין כולו מצוי בבעלות אבי המשפחה; אולם הצו אינו טורח לפרט לאיזו משתי הדירות הוא מכוון. בשתי הדירות מתגוררות תשע נפשות: באחת גרים הורי החשוד עם שלושת ילדיהם, מהם שניים קטינים; ובאחרת מתגורר אחיו של החשוד, עם אשתו ושני ילדיהם הקטנים.
בהשגה הדגיש המוקד, כי החשוד כלל לא התגורר בקומה האמצעית של בית המשפחה, שכאמור, לאחת משתי הדירות בה מתייחס צו ההריסה, ואולם לא ידוע לאיזו מן הדירות, אלא בדירה השוכנת בקומת הקרקע של המבנה. המוקד טען, כי די בכך להביא לביטול הצו, אשר ממילא מהווה ענישה בלתי חוקית ובלתי מידתית. המוקד ציין עוד, כי על פי חוות דעת של מומחה, ביצוע צו ההריסה במתכונתו הנוכחית יותיר, קרוב לוודאי, את המשפחה כולה ללא קורת גג. זאת בשל הנזק הכבד הצפוי להיגרם למבנה כולו, אם תיהרס אחת הדירות בקומה האמצעית. כך, עלולה ההריסה המתוכננת להותיר 13 נפשות חפות מפשע, ביניהן ילדים קטנים, ללא קורת גג.
עוד טען המוקד, כי משהגיע הצבא ביום 20.11.2015 למדוד את הבית,
השחיתו החיילים את דירת אבי המשפחה ופגעו פגיעה בלתי הפיכה ברכוש. כבר בשלב זה, הדגיש המוקד, נפגעו זכויותיהם של חפים מפשע בניגוד גמור לכל דין – זאת לצד הפגיעה בזכויות יסוד של חפים מפשע, המנוגדת למשפט הבינלאומי ההומניטארי, הגלומה בהריסות בתים בכלל. הריסת הבית אינה מידתית גם לאור העונש הכבד הצפוי להיגזר על הבן החשוד, אם יורשע בדין, הוסיף המוקד.
המוקד ציין, כי לצו ההריסה לא צורפה חוות דעת הנדסית מטעם הצבא ואף לא פירוט אמצעי ההריסה המתוכננים, ועמד על היקף הנזק המשמעותי הצפוי לדירות האחרות במבנה, כתוצאה מהריסת אחת הדירות בקומה האמצעית בבית המשפחה.