HaMoked Logo

חברות וחברים יקרים,

עבור אלפי פלסטינים, ההתנהלות היומיומית תלויה במערכת ההיתרים הבירוקרטית והסבוכה של הצבא. אישה מבית לחם שבן-זוגה ירושלמי נדרשת להיתר כדי לגור איתו בעיר; חקלאי שאדמותיו כלואות מאחורי גדר ההפרדה צריך להצטייד בהיתר כדי לגשת אליהן; אדם שרוצה לעבוד בישראל חייב בהיתר לשם כך.

סגירתם הזמנית של משרדי המינהל האזרחי במהלך משבר וירוס הקורונה, הקשתה אף יותר מבדרך כלל על פלסטינים הזקוקים להיתרים מעין אלה. בסוף חודש מרץ, גילה המוקד כי הצבא מנצל את הבעיה המעשית הזו לצורך עידוד והטמעת השימוש באפליקציה סלולרית חדשה, בה יכולים פלסטינים מבקשי היתרים לבדוק את סטאטוס הבקשות שלהם.

תחילה התרשם המוקד כי מדובר בהתפתחות חיובית, אולם בחינה של תנאי השימוש באפליקציה העידה כי ייתכן שהמניעים למהלך אפלים. מקריאת תנאי השימוש הדרקוניים עולה, כי האפליקציה מבצעת, למעשה, איסוף של כל תוכן המכשירים הסלולריים של משתמשיה, כולל מיקומם הגיאוגרפי, אנשי הקשר שלהם, וכן כלל ההודעות והמסמכים השמורים במכשיריהם. חמור מזאת: מתנאי השימוש אף עולה במפורש כי ייתכן שיעשה שימוש במידע שנאסף ל"צרכי ביטחון" בלתי מוגבלים.

המוקד פנה לצבא נגד הפרה בוטה זו של זכותם של פלסטינים לפרטיות. בהמשך לכך, ביום 11.05.2020 עתר המוקד, באמצעות עו"ד עדי לוסטיגמן, לבג"ץ בדרישה כי הצבא יפסיק לאסוף נתונים אודות משתמשי האפליקציה, וכי תנאיה יעודכנו בהתאם. בו ביום השיב הצבא כי דרישותינו התקבלו: תנאיה המעודכנים של האפליקציה הגבילו את איסוף הנתונים שהיא מבצעת לכתובת ה-IP ולנתונים טכניים נוספים של מכשירי משתמשיה. התנאים המעודכנים אף מגבילים משמעותית את אפשרות שיתוף המידע שאוספת האפליקציה עם צדדים שלישיים.

מקרה זה מדגים את האופן שבו מנצלת ישראל את משבר הבריאות העולמי לקידום פגיעה נוספת בזכויותיהם של פלסטינים. כתמיד, המוקד ישאר ערני ונחוש בהגנתו על זכויותיהם הבסיסיות של פלסטינים, במהלך המשבר ואחריו.

 

בברכה,

sig



ג'סיקה מונטל
מנכ"לית המוקד להגנת הפרט

תמיכה בפעילותנו אנו זקוקים לתמיכתכם כדי להמשיך לתת מענה לצרכים הדחופים של האוכלוסייה הפלסטינית במהלך משבר הקורונה, להיאבק בהפרת זכויותיהם ולוודא שצרכיהם אינם מוזנחים בתקופה זו. לתמיכה במוקד
הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו?
הרשמה לרשימת הדיוור
שתפו:
s