חברות וחברים יקרים,
בכל זמן נתון, 13,000 הכלואים בבתי הכלא הישראליים הם אוכלוסייה נשכחת, שזכויותיה וצרכיה תופסים מקום נמוך בסדר היום הציבורי. הפלסטינים שבהם המסווגים כ"ביטחוניים" נמצאים במצב פגיע במיוחד, ומגיפת הקורונה דחקה אותם עוד יותר אל השוליים.
במהלך השנה האחרונה, המוקד ושותפיו בקהילת זכויות האדם מילאו תפקיד חיוני בהגנה על זכויותיהם של אלפי הכלואים בישראל, תוך דרישה כי לא ייעשה שימוש במגיפה כדי להצדיק פגיעה נוספת בזכויותיהם.
עתירה שהגשנו בחודש ינואר הובילה לכך שניתנה לכלואים גישה לחיסוני קורונה, וכ-75% מתוכם התחסנו בעקבות כך. בנוסף, לאחרונה הצטרפנו לעתירה בהובלת האגודה לזכויות האזרח, הדורשת כי שירות בתי הסוהר (שב"ס) יתרגם את נהליו לערבית. נהלים אלה מכתיבים את חיי היום-יום בתוך בתי הכלא, אולם על אף שכ-60% מהכלואים הינם דוברי ערבית, שב"ס מסרב לתרגם את הנהלים בטענה כי חוק הלאום פוטר אותו מכך.
כמו כן, אתמול התקיים דיון בבג"ץ בעתירה שהגשנו בדרישה כי תינתן לאסירים פלסטינים "ביטחוניים" גישה לטלפונים במהלך מגיפת הקורונה, וכל עוד משפחותיהם אינן יכולות לבקרם בשל כך. אסירים פליליים (ישראלים ופלסטינים כאחד) מקבלים גישה יומיומית לטלפונים, אולם אסירים פלסטינים המסווגים כ"ביטחוניים" – אוכלוסייה המונה כ-4,300 בני אדם – מנועים מלקיים שיחות טלפון. הקפאת הביקורים הותירה אותם מנותקים לחלוטין מהעולם החיצון. בעקבות עתירתנו, כלואים קטינים מקבלים גישה לשיחת טלפון עם משפחותיהם אחת לשבועיים עד לחזרת הביקורים, ולאסירים בגירים הותר לקיים שיחה אחת לרגל חודש הרמדאן שהתקיים לפני שנה.
אולם בחלוף שנה, פתרון חלקי זה איננו מספק. בדיון שהתקיים אתמול, הדגיש המוקד כי מרבית האסירים הבגירים לא קיבלו אף ביקור מזה למעלה משנה, וכי יש לספק להם דרך חלופית לממש את זכותם לחיי משפחה. בית המשפט קיבל את טענת המדינה לפיה "המצב דינאמי" ושב"ס מספק פתרונות בהתאם לנסיבות המשתנות. נאלצנו למחוק את העתירה, אך הכוס לא לגמרי ריקה: שב"ס הסכים להעניק שיחת טלפון נוספת לאסירים "ביטחוניים" לרגל חודש הרמדאן, וכן הודיע כי תינתן שיחה חד פעמית נוספת לנשים כלואות ולכלואים המאושפזים בבתי חולים.
זו תוצאה מתסכלת בחלוף שנה של פעילות משפטית. בית המשפט למעשה החליט כי כל אסיר יצטרך לעתור באופן פרטני אם ברצונו לקבל גישה לשיחות נוספות, ונמנע מלקבל החלטה לגבי הסוגיה העקרונית. זוהי החלטה בלתי סבירה המטילה על כל אסיר את הנטל לדרוש כי זכותו לחיי משפחה תכובד.
המוקד ימשיך להגן על זכויותיהם הבסיסיות של אוכלוסיית הכלואים, במהלך המגיפה ולאחריה. עתירה נוספת שלנו שתלויה ועומדת בבג"ץ בימים אלה, דורשת כי הצבא יחדול ממנהגו הפסול לעצור ילדים פלסטינים מבתיהם באמצע הלילה – אני מקווה שאוכל לשתף אתכם בחדשות טובות בנושא בעתיד הקרוב.
ג'סיקה מונטל
מנכ"לית המוקד להגנת הפרט