HaMoked Logo

חברות וחברים יקרים,

אנחנו במוקד התעוררנו הבוקר לשינוי שעדיין קשה לנו לעכל: חוק האזרחות והכניסה לישראל כבר לא בתוקף. אמנם הדבר קרה מכל הסיבות הלא נכונות – בגלל תרגילים פוליטיים, ולא מדאגה לזכויות אדם – אבל זה לא מפחית מחשיבות האירוע: מהבוקר, גם לאזרחיה ותושביה הפלסטינים של ישראל יש זכות שווה להתאהב, להתחתן ולהקים משפחה.

מאז שהחוק עבר לראשונה בשנת 2003, עשה המוקד כל שביכולתו כדי להילחם בו. עתרנו לבג"ץ מספר פעמים בדרישה לביטולו, דרשנו שינויים שייטיבו עם קורבנותיו, וליווינו מאות רבות של משפחות שמצאו את עצמן תלויות בין שמיים וארץ בגלל הוראת שעה גזענית אחת.

לא ברור כמה זמן תימשך מציאות חדשה זו. יכול להיות שבשבועות או בחודשים הקרובים החוק יאושר מחדש, בניסוחו המקורי או בניסוח פוגעני יותר או פחות. בינתיים, אנחנו ננצל את חלון ההזדמנות שנוצר כדי שקורבנות החוק יוכלו לדרוש את זכותם הבסיסית לחיי משפחה.

כיום, מתגוררות בישראל ובירושלים המזרחית כ-9,000 משפחות שבהן אחד מבני הזוג מחזיק רק בהיתר שהייה צבאי המתיר לו לחיות במדינה עם משפחתו. את ההיתר יש לחדש מדי שנה או שנתיים, והוא לא מאפשר לבן או בת הזוג הגדתי/ת לנהוג בישראל, לפתוח חשבון בנק, או לקבל זכויות סוציאליות מהביטוח הלאומי. פעמים רבות בני הזוג מהגדה גם מתקשים למצוא עבודה בנסיבות אלה. ישנן כ-3,500 משפחות נוספות בהן אחד מבני הזוג מחזיק רק בתושבות ארעית. משפחות אלו חיות אף הן בפחד תמידי מפני גירוש או הפרדה כפוייה. לא עוד. החל מהבוקר, בני זוג פלסטינים זכאים לאותו המעמד כמו בני או בנות זוג מכל מדינה אחרת בעולם - זאת אומרת שאלפי אנשים זכאים החל מהיום לתושבות קבע או אזרחות. המוקד כבר התחיל להכין בקשות עבור מאות המשפחות שאנחנו מייצגים, הן עבור בני זוג והן עבור ילדים שהחוק מנע את הסדרת מעמדם.

לצד הייצוג הפרטני, המוקד גם מפיץ את הבשורה באמצעות עבודה תקשורתית ופרסומים ברשתות החברתיות, ובאופן זה מספק מידע וייעוץ עבור אלפי המשפחות שמנסות להבין את משמעות המצב החדש וכיצד עליהן לפעול כדי שיוכלו ליהנות מזכויותיהן.

אנחנו מחזיקים אצבעות שבאמת תם עידן החוק המפלה והגזעני הזה, שהעסיק אותנו שנים כה רבות. בינתיים, יש לנו הרבה עבודה לעשות – אז אחלו לנו בהצלחה!

בברכה,

sig

ג'סיקה מונטל
מנכ"לית המוקד להגנת הפרט

 

תמיכה בפעילותנו אנו זקוקים לתמיכתכם כדי להמשיך להעניק סיוע משפטי בחינם לפלסטינים תושבי השטחים הכבושים, וכן לפעול לשינוי מדיניות במטרה להביא שיפור נרחב במצב זכויות האדם בשטחים. לתמיכה במוקד
הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו
הרשמה לרשימת הדיוור
שתפו:
s